Hvad er sundhed, og hvordan opnår man det?

Sponsoreret indhold

Sundhed er et begreb, som har rigtig mange afskygninger. Nogle ser sundhed som kun at spise plantebaserede ting. For andre handler det om at blive stor og stærk, og for nogle handler det bare om at være glad. Lige meget hvordan man opfatter begrebet sundhed, er det dog noget, de fleste af os ønsker at opnå. For mange kan det være svært at vide, hvad der lige præcis er sundt, og hvad der lige præcis er usundt. Der findes heldigvis ikke noget facit på, hvad man kan kategorisere som sundt, og hvad man kan kategorisere som usundt.

Selvfølgelig kan burger og pomfritter for nogle virke meget usundt, men der findes også sunde alternativer til dette, og for nogle anses det som sundhed, at man også har plads til sådan noget i de rette mængder. Altså igen, sundhed er meget individuelt. Der er dog nogle retningslinjer, som mange kender, men som rigtig mange også tager afstand fra.

Der findes nogle ting, som rigtig mange af os, hvis ikke alle, ser som usunde. Smertevidenskab har fx vist os, at det i de færreste tilfælde er sundt at have smerte – i hvert fald hvis det er længerevarende. Selvfølgelig kan du være øm efter en god træning eller noget intens sport, men der er også forskel på ømhed og smerte. Dette er en af de få ting, som ret så kollektivt anses som grænsende til usundhed.

Lyt til din krop

Den største del af os danskere anser sundhed, som når man er i balance med sin krop, og man er glad. Der skal være plads til at træne, men der skal også være plads til en burger. Der skal være plads til familie og venner, men der skal også være plads til at slappe af og trække stikket. De fleste af anser heller ikke smerte som sundt, og når smerten begynder, behandler de det med ting såsom panodiler eller biofreeze gel. Dette er dog ikke altid nok, og nogle gange kræver det mere end en tur til håndkøbsmedicinen i supermarkedet – og det er her, at det er vigtigt at lytte til din krop.

Lige meget om du dyrker sport på eliteplan, eller om du sidder på kontor, sender din krop konstant nogle signaler til dig om, hvordan den har det. Lige meget hvad er det vigtig at lytte til disse signaler, da signalerne kan stoppe noget ”usundt,” inden det bliver værre. En rigtig stor del af sundhed er nemlig også, at din krop har det godt, og at du har det godt. Hvis der er noget galt i din krop, har du det for det meste ikke godt, og dette kategoriseres altså også som usundt af mange.

For at konkludere er sundhed meget individuelt. Hvad der er sundt for nogle, behøver ikke at være det for andre. En ting er dog vigtigt, og det er, at vi skal sørge for, at vi har det godt, og lytte til vores krop.