Motion er godt for hjertet

Motion kan mindske risikoen for, at man udvikler en hjertesygdom herunder også hjerteflimren.

Det er vigtigt at få pulsen op gerne en gang om dagen, for at få god effekt af ens træning. Mht. Hjerteflimren eller atrieflimren som sygdommen også kaldes, er det sådan at både de, der er meget lidt aktive og de der er allermest aktive har en øget risiko for hjerteflimmer. Moderat aktivitet er godt. Moderat fysisk aktivitet medfører mindre risiko for at få hjerteflimmer

Men motion hjælper på mange ting som har positive effekter på ens helbred og i mange tilfælde også i forbindelse med hjertesygdomme. Videnskabelige studier f.eks. fra det anerkendt tidskrift The Lancet har vist, at motion og træning mindsker forekomsten af hjertesygdomme. Dette både med hensyn til hjertesygdom og åreforkalkningssygdom i resten af kroppen. Ligeledes er moderat motion som nævnt også godt for personer med hjerteflimren. Motion hjælper på såvel kolesterolniveau, blodtryk som insulinfølsomhed. Ligeledes ved vi alle at motion modvirker overvægt, som kan være en stor risikofaktor ved flere typer af hjertesygdomme og som i mange tilfælde formindsker prognosen for en god effekt af en operation.

 

Hvilken type træning er bedst?

 

Ifølge flere undersøgelser bør man generelt motionere i minimum 30 minutter med en intensitet, hvor det bliver vanskeligere at snakke sammen eller som virkeligt giver sved på panden. Nyere forskning tyder endvidere på, at træning i kortere tid men med højere intensitet også er godt for kredsløb og hjerte.

 

Træningsforslag:

 

Udholdenhedstræning 50-75% af ens max. kapacitet. Hvilket svarer til motion med en intensitet, hvor man netop kan føre en samtale og hvor man typisk får sved på panden.

Dette kombineret med Intervaltræning, hvor man i kortere intervaller øger intensitet af træningen Styrketræning er også godt, for eksempel store muskelgrupper som ben, arme, mave, med 10-15 gentagelser 3 gange per muskelgruppe.  Fysisk aktivitet minimum 30 minutter om dagen, som f.eks. hurtig gang eller cykling eller anden form for motion anbefales.

 

Hjerteflimren og motion

 

Mht. hjerteflimren er det ligeledes vigtigt med motion og man kan med fordel følge ovenstående anbefalinger. Motion kombineret med kostvaner kan endvidere være med til at sænke vægten hvilket kan have stor betydning for hvorvidt en ablation (operation mod atrieflimren) virker på hjerteflimren. Overvægtige har således betydeligt lavere chancer for at en ablation virker efter hensigten og fjerner din hjerteflimren.