Kør med de rigtige pedaler på mountainbike

Mountainbike, eller blot MTB, er både en verdensomspændende sport med en stor økonomi i ryggen og store stjerner ved det store stævner, men er også blot en populær ting som de unge elsker at hygge sig med eller blot bare set godt ud på deres mountainbike. Men det er under alle omstændigheder vigtigt at man har de rigtige pedaler på sin mountainbike.

Opstod i Californien

MTB er en sport, og en livsstil, der, som så meget andet er opstået, er opstået i den amerikanske stat Californien. En række hippier havde lavet nogle cykler i 1970’erne, hvor de prøvede at designe dem til at de var bedre at køre på i skoven og i lignende terræn. I 1980’erne gik det hurtigt. Sporten udviklede sig, og fik en kommerciel vinkel via sponsorater fra tøjproducenter og siden producenter af cyklerne. I 1996, ved OL i Atlanta, kom MTB-sporten for første gang på OL-programmet. Det gav stor reklame for sporten, og siden er den kun blevet større og større, og pengene flere og flere. Danmark, som jo generelt har en stor cykeltradition, har fostret flere store profiler til sporten. Senest Annika Langvad, der er blevet verdensmester i flere discipliner under MTB.

 

En mountainbike

En mountainbike er anderledes end en landevejscykel ved at være bygget til at dæmpe de stød, man få ved at køre over sten, rødder og andre ting i skoven. Derfor er der bygget affjedring ind flere steder i selve konstruktionen. Desuden er dækket på en mountainbike meget bredt, og ekstra rillet for at give det rette greb i underlaget.

 

MTB Pedaler

Et vigtigt element ved en mountainbike er hvilke pedaler der køres med. Pedaler er det, der driver cyklen frem, og derfor naturligvis et ser vigtigt element og et stor valg. Det kan være en videnskab at vælge de rette MTB pedaler. Der følger oftest ikke et sæt MTB pedaler med, når du køber en mountainbike. Derfor skal du selv vælge hvilken type, du gerne vil køre med.

 

Svært valg

Hvilke mountainbikepedaler som du skal vælge afhænger naturligvis af dine præferencer og behov. Der findes en række muligheder at vælge imellem. Overordnet findes to systemer, som du skal vælge imellem. Du kan vælge såkaldt Flats, de svarer til hvad der sidder på en almindelig cykel. Altså flade pedaler, hvor du kan bruge almindeligt fodtøj. Flats på en mountainbike er dog udstyret med greb, så skoen sidder bedre fast, og så er de typisk bredere end normale pedaler.
Den anden mulighed er at vælge klikpedaler. Med disse sidder din fod, via et låsesystem, fast på pedalen. Det kræver naturligvis at man lærer teknikken, og man kan komme til skade. Men det er klar at foretrække, hvis du virkelig vil køre stærkt.